Erfgoeddag is een jaarlijks evenement waarop het roerend en immaterieel erfgoed in de kijker wordt gezet via verschillende gratis activiteiten over heel Vlaanderen. Dit jaar vindt Erfgoeddag plaats op zondag 21 april met als thema ‘Stop de tijd!'. Een ideaal thema om eens stil te staan bij historische objecten die dankzij goede zorgen de tand des tijds hebben doorstaan. Ook Geel investeert in behoud en beheer van erfgoed. Deze zorgen wil Geel graag tonen op Erfgoeddag.

Daarom slaan stadsdiensten, erfgoedcel k.ERF, lokale musea en lokale verenigingen de handen in elkaar om een uitzonderlijk programma aan te bieden van 10u tot 18u op de site van het Gasthuismuseum. Ze gingen op zoek naar de meest wonderlijke voorwerpen die met zorg geconserveerd worden en zo nodig met precisie gerestaureerd werden. Op Erfgoeddag kan je deze schatten uitzonderlijk bewonderen in en rond het Gasthuismuseum.

Wonderkamers in het Gasthuismuseum

De Gasthuisschuur en het Gasthuismuseum worden omgetoverd tot heuse wonderkamers. Vroeger hadden veel vorsten zo’n magische kamer waar ze exotische voorwerpen uitstalden. Vandaag pronkt het Gasthuismuseum met eigen topstukken zoals het schrijn van de Heilige Dimpna, maar ook met pareltjes uit het Stadsarchief, het Bakkerijmuseum en het Klokkenmuseum. Je ontdekt er bijvoorbeeld een recent gerestaureerd charter van 18 juni 1559 over de Palmenmarkt en het resultaat van archeologische opgravingen in Geel. Ook de Geelse verenigingen dragen hun steentje bij: zij stellen in de Gasthuisschuur uitzonderlijke voorwerpen uit hun persoonlijk archief tentoon. Zo kom je bijvoorbeeld te weten welke vereniging ooit een Gouden Bertje won. In elke wonderkamer krijg je meer uitleg van een erfgoeddeskundige en tussen de objecten demonstreren professionele restaurateurs en erfgoedexperts. Kim Janssens en Kristiaan De Roeck ruilen hun restauratieatelier voor één dag in en ook de Houtsnijdersclub is aanwezig. Voor kinderen is er een aangepast programma: het Gasthuismuseum vraagt hun hulp bij het oplossen van een moordmysterie.

Gidsbeurten

De site van het Gasthuismuseum is bovendien de uitvalsbasis voor enkele gidsbeurten. Sommige vertrekken op de site zelf, voor andere wacht de gids je op aan de Werft, de St.-Dimpnakerk of de St.-Amandskerk. Ook daar mag je een uitleg speciaal op maat van Erfgoeddag verwachten. Zo kan je onder andere een begeleid bezoek brengen aan de custoskamer van de St.-Dimpnakerk, waar de tijd lijkt stil te staan, en aan het stadhuis, dat uitzonderlijk haar deuren opent om de vlag van de Belgische revolutie aan het kabinet van de Burgemeester te bewonderen.

Extra activiteiten

Naar jaarlijkse gewoonte openen ook de lokale musea hun deuren. Je kan terecht in het Klokkenmuseum, Bakkerijmuseum en Lampenmuseum. En wie meer wil weten over de archiefstukken die tentoongesteld worden tijdens Erfgoeddag, die kan op donderdag 25 april om 20u terecht in de Gasthuisschuur voor een gratis lezing over restauratie en conservatie van Geelse archiefstukken.

Het volledige Geelse aanbod tijdens Erfgoeddag vind je terug op www.erfgoedcelkerf.be. Meer informatie kan je opvragen bij Toerisme Geel, 014 56 63 80, toerisme@geel.be